HISTORIE

Om medicinsk cannabis

Hvad sker der i kroppen når man indtager cannabis?

Brug af medicinsk cannabis igennem historien

Cannabis planten er gennem mange tusinde år blevet benyttet af mennesker til forskellige formål. Man har fundet flere beviser på at cannabis er blev brugt for 5000 år siden, i hvad der i dag er Rumænien.

Ligeledes fandt man for 10 år siden cannabis i Yanghai-gravene nær Turpan i Kina. Her var en shaman blevet begravet med næsten et kilo cannabis for 2700 år siden, og nærmere undersøgelser viste at cannabisen var THC holdig. Et af de første beviser, som i høj grad antyder at cannabis er blevet brugt til medicinske formål stammer fra 200 år f.Kr., hvor man fandt rester af THC i aske. I nyere tid er cannabis også blevet brugt til medicinske formål, og selv de adelige benyttede sig af medicinsk cannabis.

I 1890’erne fik Dronning Victoria af England, udskrevet cannabis af sin læge mod hendes menstruationssmerter. Cannabis er blevet brugt siden civilisationens begyndelse og mennesker har længe været bevidste om plantens mange gode egenskaber og anvendelsesformål. Vi er i Danmark nu heldigvis så privilegeret, at vi igen får muligheden for at bruge cannabis til medicinske formål, og det er vores klare overbevisning at det uden tvivl kommer til at gavne tusindvis af mennesker.

Hvordan virker cannabis, og hvad sker der i kroppen?

Når man indtager cannabis, udløses der dopamin via nervecellerne i hjernen. Dopamin er et signalstof, som bliver dannet i forbindelse med f.eks. motion, sex og alkohol, og har en afgørende rolle i hjernens belønningssystemer. Dopamin giver en fornemmelse af lykke og velvære.

Men hvad sker der ellers i kroppen når man indtager cannabis? Det endocannabinoide system fungerer som et kommunikationssystem mellem hjernen og kroppen, og man mener, at det er med til at fordele kroppens ressourcer til der, hvor der er brug for dem.

Overalt i kroppen findes der endocannabinoider og deres receptorer, CB1 og CB2. CB1 receptorer finder man i nervesystemet, bindevæv og i organer, og CB2 receptorer findes hovedsageligt i kroppens immunsystem, men også i kroppens organer. Endocannabinoider er cannabinoide molekyler, som kroppen selv danner, og disse fungerer som signalstof for CB1 og CB2 receptorerne.

Forskning har gjort os klogere

William Devane fra National University of Ireland har i mange år forsket i cannabis. Han opdagede i 1992 Anandamid (AEA), hvilket er en endocannabinoid vi mennesker selv danner i kroppen, og anses for at være kroppens version af THC. THC er en phytocannabinoid, hvilket betyder at den kommer fra en plante. Siden da har forskning vist at AEA har egenskaber som påvirker mental helbred, smertelindring, appetit og hukommelse. Ikke overraskende hæmmer nogle phytocannabinoider nedbrydningen af ​​AEA, hvilket giver en større gavnlig effekt af stoffet. Eftersom cannabis har været kriminaliseret i omkring 60 år har dette gjort det svært for forskere at studere de mange forskellige cannabinoider og deres effekt på kroppen.

I dag er det heldigvis lettere for forskere at iværksætte og finansiere deres studier af cannabis, og ny viden om denne fantastiske plante bliver i højere grad oplyst. Håbet er, at vi i fremtiden kan specialisere de forskellige former for medicinsk cannabis til den individuelle patient, og det vil vi her i OC Care være med til at arbejde for.

Dette fremmer en naturlig produktion af plantehormoner og forøger den sekundære metabolisme i planterne, som resulterer i, at planterne producerer flere cannabinoider, terpenoider og flavonoider, som har en yderst gavnlig effekt for patienter og forbrugere.

Ofte stillede spørgsmål

Nedenfor har vi besvaret de spørgsmål som vi ofte bliver stillet.

Disclaimer

Vi er blevet kontaktet at en del patienter, som har haft en masse spørgsmål om medicinsk cannabis.

Vi vil meget gerne hjælpe og informere de, som henvender sig til os, men det er utroligt vigtig at man som patient snakker med sin læge om brugen af medicinsk cannabis, og hvilke metoder der passer bedst til den enkeltes behov.

Indtagelse

Mest anvendte metoder

De to mest anvendte metoder at indtage medicinsk cannabis på, er indtagelse ved inhalering eller ved oral indtagelse. Disse to metoder har forskellig effekt, fordi de aktive stoffer i den medicinske cannabis bliver optaget i kroppen på to forskellige måder.

Ved inhalering

Ved inhalering bliver de aktive stoffer i den medicinske cannabis, hovedsageligt THC og CBD, optaget i blodet gennem lungerne. På den måde bliver de aktive stoffer ført til hjernen, hvorefter virkningen indtræffer. Fra inhaleringen af den medicinske cannabis til virkningen indtræffer kan der i nogle tilfælde mærkes en lindrende effekt på under et minut. Ved inhalering varer effekten i 2 til 4 timer.

Ved oral indtagelse

Ved oral indtagelse af medicinsk cannabis, bliver det aktive stof THC metaboliseret af leveren således at Delta-9-THC molekylet, bliver omdannet til 11-hydroxy-THC, som lettere passerer blod-hjerne-barrieren og har en større virkning end normal THC. Dog kan der gå mellem 1 til 2 timer før effekten indtræder. Derfor skal man som patient være mere forsigtig, når man indtager medicinsk cannabis oralt, og ikke dosere igen før man er sikker på at den fulde effekt er indtruffet. For nogle kan det give ubehag hvis effekten bliver for kraftig, fordi man har været utålmodig og har indtaget mere end den med lægen aftalte dosis. Ved oral optagelse kan den medicinske cannabis have effekt i 6 til 10 timer. Derfor ville denne metode være perfekt til patienter med kroniske smerter for at give dem en langvarig lindring.

Andre spørgsmål

Hvor meget medicinsk cannabis skal jeg tage og hvor tit skal jeg tage det?

Det er meget vigtigt at du i samarbejde med din læge finder den dosis som passer til dit behov. Ligesom alt andet medicin virker medicinsk cannabis forskelligt fra person til person. Dette gælder også for effekten deraf. Derfor er det vigtigt at førstegangsbrugere af medicinsk cannabis sammen med deres læge, forsøger sig frem med små doser i starten. Hvis den ønskede effekt ikke opnås, skal du snakke med din læge om at øge doserne eller hyppigheden heraf.

Kan jeg køre i bil når jeg bruger medicinsk cannabis?

Det er op til din læge at vurdere hvorvidt du kan køre bil når du bruger medicinsk cannabis.